03 dec Cor van der Veen over het GREX-model
Cor van der Veen over het GREX-model van TotalLink
In deze blog zal Cor van der Veen, directeur van CRB-fusion en oprichter van TotalLink, vertellen over het ontstaan van het GREX-model van TotalLink en zijn rol binnen het bedrijf. Ook vertelt hij over het onderscheidende vermogen van het GREX-model, over de implementatie bij gemeenten en de toekomst van TotalLink.
Wie ben je, en wat is jouw rol bij Totallink?
Ik ben Cor van der Veen, getrouwd met een gezin van 6 kinderen waarvan alleen de jongste nog thuis woont. Ik ben directeur van CRB fusion, het bedrijf achter TotalLink. Tezamen met Bart hebben wij TotalLink bedacht en vormgegeven.
Kun je ons vertellen waarom het GREX-model van Totallink is ontwikkeld?
Het GREX-model is ontwikkeld in mijn Gemeente Eindhoven tijd. Er werd een transparant model gezocht, flexibel en makkelijk te koppelen met andere systemen om zo gemakkelijk inzetbaar te zijn voor de organisatie. Daarnaast was een audit trail ook erg belangrijk. Je moest dus altijd kunnen zien wie wat had gedaan, om fouten te kunnen traceren en makkelijk verder te kunnen werken vanaf het moment voor de fout, of de fout gemakkelijk te kunnen herstellen. In de markt waren alleen Excel modellen te verkrijgen, welke al snel een blackbox worden wanneer er complexe grondexploitaties worden gemaakt. Of een star database systeem, welke ook niet aan de eisen van een grote gemeenten kunnen voldoen. Zodoende is de basis gelegd voor het huidige TotalLink, door een gebrek aan een goed werkend en flexibel systeem.
Waar onderscheidt het GREX-model van Totallink zich van de concurrentie?
Dat heeft te maken met de volgende redenen: transparant, flexibel, te koppelen met andere systemen en audittrail. Daarnaast heeft TotalLink flexibele zelf in te stellen rapportages. De veiligheid is sinds november 2021 geborgd middels een ISO27001 certificering. Het systeem draait in the cloud en is daardoor altijd up-to-date en 24/7 beschikbaar. Het volledig werken in de cloud maakt het systeem perfect voor het werken in Corona tijd doordat ook vanuit huis kan worden gewerkt in het programma, zelfs samen met collega’s. Maar door de ISO certificering en de audittrail die het programma bevat wordt het niet minder veilig. Iets waar andere modellen op achter blijven. Daarnaast is het systeem erg mooi vormgegeven, wat het overzichtelijk maakt en een goed programma om te gebruiken bij presentaties of meetings. Zo is overstappen naar TotalLink gemakkelijk, zelfs voor mensen met minder ervaring met GREX-modellen of mensen die gewend zijn aan andere modellen.
Is het GREX-model van Totallink voor grote of kleine gemeenten bedoeld? En waarom?
Het GREX-model is geschikt voor zowel kleine gemeenten als grote gemeenten. Voor grote gemeenten geschikt omdat in het systeem een oneindig aantal projecten past waarbij snel en eenvoudig (totaal)rapportages en consolidaties gemaakt kunnen worden. Het systeem is ook geschikt voor kleine gemeenten omdat het systeem heel flexibel aanpasbaar is voor specifieke situaties. Het systeem is bijna volledig aan te passen naar de wensen en behoefte van de gemeente, klein tot groot.
``Het GREX-model is geschikt voor zowel kleine gemeenten als grote gemeenten.``
Kun je iets vertellen over de implementatie van Totallink bij een gemeente?
Omdat we al heel veel implementaties hebben gedaan, is hierin veel routine ontstaan. Daardoor hebben we van iedere stap een duidelijke handleiding voor de betrokkenen en allerlei handige tools beschikbaar om snel te implementeren bij een gemeente. Het implementatietraject bestaat daardoor voor 95 procent uit het toespitsen van het systeem op de specifieke wensen van de gemeente. Het systeem wordt ingesteld om optimaal samen te werken met de financiële administratie. Iedere gemeente heeft een eigen specifieke inrichting van de financiële administratie en iedere gemeente heeft specifieke wensen met betrekking tot het toe te passen GREX-rekenschema. De kunst is om dit in goede harmonie op elkaar af te stemmen zodat er een optimale samenwerking ontstaat tussen de betrokken sectoren. Hier heeft TotalLink ook zijn naam aan te danken: het verbindt mensen en informatie.
Hoe ziet de toekomst van Totallink eruit?
Groeien zonder te knoeien. TotalLink groeit snel, het afgelopen half jaar is TotalLink verdubbeld in omzet. In de komende jaren is het borgen van de kwaliteit daarom een belangrijk speerpunt. Onderdeel hiervan is de ISO27001 beveiligingscertificering. Veel mensen denken dat dit een certificaat is dat borgt dat een systeem ‘hack-proof’ is, maar het gaat veel verder dan dat. De ISO27001 certificering gaat vooral over het borgen van kwaliteit. Kern hiervan is de bekende Deming (PDCA) regelkring cirkels. De uitdaging zal zijn om de service en persoonlijke benadering te behouden. De samenwerking met PAS BV is een belangrijk instrument hierin.